Brušenje i poliranje kamena

Brušenje i poliranje kamena –postupak

Brušenje i poliranje kamena je vrlo složena i mukotrpna procedura a svrha brušenja je davanje kamenu staklastog sjaja ali i naglašavanje ljepote kamena. Nebrušen sirovi kamen je prilično neugledan i teško ga je raspoznavati sve dok mu se brušenjem ne naglasi struktura i boja. Brušeni kamen je puno lakše održavati. Nažalost, mekše vrste kamena ( npr. mramori) se prilično brzo troše a time kamen gubi sjaj, otvaraju se pore i rupe pa on u sebe upija prljavštinu. Da bi se potrošeni kamen vratio u prvobitno stanje treba ga brusiti i polirati.

Kako se to radi?

Prvo se zaštite zidovi da ne dođe do prljanja.

Brusi se strojevima u više faza svaki put sa sve finijim brusevima sve dok se ne dobije  vrlo glatka staklasta površina. Kako kamene ploče obično nisu idealno ravno postavljene pod bi trebalo prvo poravnati (ukloniti «zube»). Na stroj se stavljaju najgrublji brusevi  (brusevi za poravnavanje) i pod se brusi dok ne bude ravan. Brušenje se vrši na mokro tako da po podu ima dosta kamenog mulja. On se tijekom rada odstranjuje usisivačima. Nakon poravnanja se posebnim kitevima zakitaju i popune rupe u kamenu. Nakon toga se  ide na idući brus. Kako grubi brusevi dosta izgrebu kamen i ostavljaju iza sebe duboke risove u idućoj fazi se uzimaju finiji brusevi koji polako počnu uklanjati te ogrebotine. Nakon toga idu sve finiji i finiji brusevi  i tek nakon toga slijedi završna obrada.

Redoslijed može varirati kod različitih vrsta kamena ali procedura je uglavnom opisana gore.

Brušenje se radi strojevima velike snage i težine.

Kutovi i rubovi se rade posebnim ručnim brusilicama koje rade na mokro (kroz glavu brusilice ide voda). Svi se ovi poslovi mogu raditi i na suho ali se to izbjegava zbog jakog prašenja ( a i kameni prah  je štetan po zdravlje) Manje oštećen kamen se može kristalizirati. To vrijedi samo za mramore i kamenje koje u sebi sadržava kalcij.

Kristalizator je kisela kemikalija koja kemijski djeluje na kalcij. Kada se pravilno primijeni kamenu vraća prvobitan sjaj i ojačava mu gornju površinu. Kristalizacija je vrlo sporna metoda obrade kamena o kojoj  je puno lošeg rečeno (razgovarali smo sa puno ljudi koji nisu htjeli čuti za kristalizaciju). Naše je iskustvo međutim vrlo pozitivno. Dojam je da su investitori imali nesreću da naiđu na nestručnjake koji su napravili više štete od koristi. Tajna kristalizacije nije u kemikaliji i postupku već u pripremi poda za kristalizaciju. Ako je priprema bila dobra pod će izgledati savršeno. Kod loše napravljene kristalizacije pod ne dobije niti približno sjaj koji bi trebao, a također se može desiti da kamen dobije neravnine i izgleda poput narančine kore. U ovom slučaju kamen treba brusiti da se popravi šteta. Pozor! Na nekim vrstama mramora kristalizacija ne daje dobre rezultate čak matira kamen.

Granit je u odnosu na mramore puno tvrđi i kemijski drukčiji. Brušenje granita se vrši težim i jačim strojevima  te brusevima posebno namijenjenima za granit. Cijeli postupak brušenja traje dosta duže nego kod mramora.

Kako bi bilo najbolje postavljati kamen?

Kamen bi trebalo na pod postaviti nebrušen a tek ga na podu pobrusiti. U ovom slučaju na podu ne bi bilo «zubi» Pod bi bio ravan, sjajan i puno bolje, lakše i jeftinije bi se održavao. Kod neravnog poda se u području «zubi» taloži prljavština koju je vrlo je teško odstraniti a strojno pranje poda ne daje dobre rezultate. Pređe li se na ručno pranje tada enormno rastu troškovi održavanja.

U južnim dijelovima Europe (npr. Španjolska) kamen se postavlja na pod sirov i na podu brusi, u sjevernim dijelovima (Njemačka) investitori postavljaju na pod brušeni kamen koji nakon postave ponovo bruse. «Sjeverna» metoda ima niz prednosti. I u Hrvatskoj ima investitora koji su se odlučili za ovaj «sjeverni»

Tel. 01 66 23 540    Fax: 01 66 46 058    GSM: 091 4321-123     MB 0253898      Ž.rn. 2484008-1100758645

e-mail: megatrade.zagreb@gmail.com

Brušenje i poliranje kamena